Hoe vind je jouw eigen plek binnen De Zorggroep, waar je talenten volledig tot zijn recht komen? Alleen vanuit daar kun je samen met collega’s mensen de beste zorg geven. Lees wat die ‘eigen plek’ voor zorgcoördinator Sharon betekent en ontdek wat jouw plek kan zijn. Want samen begint met jou.
Ze is dan wel net weer de schoolbanken uit, maar stiekem werkt ze inmiddels alweer tien jaar bij De Zorggroep. Sharon kwam als vakantiekracht binnen bij De Zorggroep, werkte een tijdje met mensen met dementie, stapte toen over naar de somatiek en is nu zorgcoördinator. Dit alles op een fantastische locatie: een oud klooster dat van alle nieuwe gemakken voorzien is.
Betekenisvol werk
Sharon wist nooit precies wat ze wilde worden, totdat de zorg op haar pad kwam. “Ik vind het heel mooi wat ik hier voor mensen kan doen. We verlenen complexe somatische zorg, zoals dat in vaktermen heet. Maar het betekent dat mensen volledig afhankelijk zijn van ons. Daarom is het zo belangrijk dat wij er voor bewoners en familie zijn. Zeker bij terminale zorg, waar we ook veel mee te maken hebben. In die laatste levensfase is onze betekenis misschien wel het grootst. Mensen maken met hun familie een ongelooflijk moeilijke periode door en wij doen er dan alles aan om aan ieders wensen tegemoet te komen.”
Meer dan ‘aan het bed’
In haar nieuwe rol als zorgcoördinator krijgt Sharon steeds weer bevestigd wat het team voor bewoners betekent. “Ik hoor inderdaad die positieve berichten, maar het is echt een teamprestatie, hoor!” Waarom koos ze eigenlijk voor die rol? “Ik vind het leuk om naast het werk aan het bed wat meer contact te hebben met de mensen, extra verantwoordelijkheid te dragen en gesprekken te voeren met familie en specialisten. Dat is wat een zorgcoördinator doet. Dus toen de opleiding tot zorgcoördinator mij vanuit De Zorggroep aangeboden werd, besloot ik ervoor te gaan. Het verraste mij dat je die ook kunt doen als verzorgende IG.”
Vaker binnenlopen
Nu zien de meeste bewoners haar als aanspreekpunt, wat goed bij Sharon past. “Ik vind het belangrijk dat zij zich door mij gehoord voelen en dat mensen zich zo veel mogelijk thuisvoelen. Dat zit ‘m in kleine dingen. Als ik weet dat iemand een moeilijke periode doormaakt, loop ik even extra binnen om te vragen hoe het gaat. Of ik vraag het de familie. Wellicht is iemand bijvoorbeeld gebaat bij een specialist. Dat ontdek je alleen als je wat verder doorvraagt.”
Positieve werksfeer
Om je werk goed te kunnen doen, moet je de juiste sfeer in het team hebben, volgens Sharon. En dat is in haar team zeker het geval. “Onze teamleider neemt de tijd om met ons te evalueren en de roosters worden zoveel mogelijk naar onze wensen gemaakt. We hebben een geweldig team, dat positief gestemd is. En het helpt zeker mee dat het oude klooster waarin wij werken volledig is ingericht op de bewoners. Plafondliften, ruime studio’s: dat werkt prettig.”
Fijne werkplek voor collega’s (in spé)
“Daarbij houden we ook innovaties in de gaten die ons en de bewoners ondersteunen, dat zit in mijn takenpakket. Net als leerlingen begeleiden. Want ik vind het belangrijk dat ook zij hier op hun plek zijn en naar me toe durven komen als ze het moeilijk hebben, bijvoorbeeld wanneer zij voor het eerst iemand zien die op sterven ligt. Ik werk hier dan al wel tien jaar maar sta voor mijn gevoel nog altijd dicht bij deze leerlingen, omdat ik net weer uit de schoolbanken ben.”