Samen begint met...

Bas

“Ik was bijna dertig en begon een carrière met toekomst in de zorg”

Collega Bas Cox over zijn werk als helpende plus bij Crescendo.

Hoe vind je jouw eigen plek binnen De Zorggroep, waar je talenten volledig tot zijn recht komen? Alleen vanuit daar kun je samen met collega’s mensen de beste zorg geven. Lees hoe Bas die ‘eigen plek’ in Venlo vond en ontdek of jouw plek daar kan zijn. Want samen begint met jou.

quote icons

“Ik weet dat ik gezien word en ik hoor om me heen dat ik het goed doe”

Bas Cox
helpende plus
Hij maakte vmbo-t af, begon aan de opleidingen binnenhuisarchitectuur en tuincentra, werkte een jaar bij een vakantiepark, daarna zes jaar bij een grote winkelketen en dacht toen: ik zoek werk met toekomst en meer diepgang. Bas had al die tijd in het achterhoofd dat hij misschien wel richting de zorg wilde. Maar bleef twijfelen. De combinatie werk en opleiding bij Crescendo trok hem over de streep.

Op zoek naar vastigheid Mensen zeiden het altijd wel tegen hem: ‘Bas, zou de zorg niet wat voor jou zijn?’ “Dat matcht ook zeker met mijn karakter en toch ik zag het mezelf niet echt doen, omdat ik geen idee had wat het inhield. Maar toen ik mijn bijbaantjes wilde verwisselen voor iets toekomstbestendigers, kwam de zorg toch weer boven. Ik besloot als een soort test vrijwilligerswerk op een zorglocatie te doen. Dat beviel me zo goed dat ik op een vergelijkbare maar betaalde functie bij De Zorggroep solliciteerde: zorgondersteuner.”

Eyeopener: betaald een opleiding volgen Bas werd al bij het eerste gesprek aangenomen, maar toen hij bij het tweede gesprek liet vallen dat hij overwoog een opleiding te volgen, kreeg hij een ander aanbod. “Ik bleek via De Zorggroep aan de slag te kunnen als helpende terwijl ik ondertussen op hun kosten de opleiding mocht volgen. Dat overtuigde mij om het gewoon te gaan ontdekken. Zo zie je maar, je kunt prima iets nieuws gaan doen als je al bijna dertig bent.”

Dagelijkse dankbaarheid Al snel bleek dat dit werk goed bij Bas past. “Ik vind het leuk dat ik mensen kan helpen in hun dagelijkse kunnen, iets in hun leven kan betekenen. Daarbij bouw ik echt een band op met mensen, dat is voor mij belangrijk. Zowel op de somatische afdeling waar ik nu werk, als bij de woningen waar ik mensen met dementie verzorgde was dat zo. Ik herinner me een mevrouw die zoveel humor had, daar klikte ik ontzettend mee. Zij sprak haar dankbaarheid ook regelmatig uit. Bij andere mensen zag ik dat weer meer terug aan hun glimlach. Hoe dan ook, je merkt het iedere dag weer.”

(Bio)logisch vervolg: verzorgende IGHij ontwikkelde zich al gauw tot helpende plus, waarin hij onverwacht alvast een voorproefje kreeg van werken als verzorgende IG. “Ik kreeg wat meer verantwoordelijkheden en mocht ook bepaalde medische handelingen doen. Daardoor ontdekte ik dat ik die verpleegtechnische verrichtingen heel interessant vond. Daarbij komt dat ik op de middelbare school al goed was in biologie. Ik besprak dit met mijn teamcoach en zij moedigde me direct aan om de opleiding tot verzorgende IG te doen, ook weer via De Zorggroep.”Complimenteuze collega’s Die positieve coaching is iets waar Bas blij mee is. “Met twijfels kan ik altijd bij de teamcoach terecht en als ik bij mijn opleiding ergens tegenaan loop, kan ik dat direct met mijn leerontwikkelcoach bespreken. Er heerst hier een ontzettend goede sfeer, al werken we hard. Ik weet dat ik gezien word en ik hoor om me heen dat ik het goed doe, dat wordt uitgesproken naar elkaar. Zo waardevol!

Aanbeveling van Bas

In het team van Bas zijn nieuwe collega’s van harte welkom, hij kan locatie Crescendo aanbevelen. “Ik weet dat ik hier nog verder kan groeien en ik krijg al van collega’s te horen dat ze me wel verpleegkunde zien doen. Die positiviteit geeft zo’n goed gevoel. Het contact met de mensen die hier wonen en met mijn collega’s is ook iets wat ik iedereen gun. Ik heb collega’s in alle leeftijden, dus je vindt altijd wel iemand met wie je een connectie hebt. Zo zijn er hier ook hechte vriendschappen ontstaan.”

Direct passende

vacatures in je mailbox?